ŽIVOT

Tata mi je umro…

“Tata mi je umro kada sam imala 5 godina. Od tad mama i ja živimo same prilično skromno. Sve “muške” poslove u kući radim ja.
Krečim, molujem, mijenjam crknute dijelove, kosim itd. mimo ostalih kućnih poslova i studiranja. Danas smo mama i ja čistile i krečile jednu od prostorija.
Ja sam onako uprljana od kreča krenula do kontejnera da bacim smeće, a trojica likova su uperili prste u mene i smIjali se do suza.Bukvalno su pali na kolena od smijeha. Ja sam smiješna što sve moram da radim sama sa majkom? Ja sam smiješna što nemam para da platim majstora, a želim da živim u čistom? Ja sam jadnica što želim da imam pristojan dom?

E baš vam hvala.”

vir; ispovesti.com

Bonus članak;Usporena funkcija štitnjače – šta jesti, kada i u kojim količinama?

Odgođena funkcija štitnjače ili hipotireoza zahtijevaju posebnu vrstu prehrane. Preporučuje se hrana s niskim do srednjim glikemijskim indeksom, poput zobenih pahuljica s jogurtom i cimetom. Nutricionist Nenad Bratković nudi dodatne informacije o ishrani za ljude koji se bore sa usporenom funkcijom štitnjače.

Hipotireoza ili usporena funkcija štitnjače prilično je ozbiljan zdravstveni problem koji često rezultira debljanjem, što dovodi do problema s gubitkom kilograma i stalnim pokušajima regulacije normalne težine. Pacijenti se često suočavaju sa zatvorom, praćenim čestim osjećajem nadutosti nakon hrane bogate jednostavnim ugljikohidratima. Nakon unosa takve hrane dolazi do takozvane postprandialne depresije, koja doprinosi općoj metaboličkoj depresiji, koja je u osnovi posredovana hipotireozom.

Kako bi pacijenti trebali jesti?

Savjetuje se da oni koji se bore sa usporenom funkcijom štitnjače započnu s postupnim smanjenjem ugljikohidrata u prehrani i tako izbjegavaju hranu poput kruha, tjestenine, pirinča, keksa i zaslađenih sokova. U prehranu je dobro dodati ugljikohidrate iz povrća bez škroba, voća, mahunarki i žitarica poput zobi, heljde, kvinoje i ječma. Pretjerani unos ugljikohidrata trebao bi značajno opteretiti aktivnost inzulina čija je aktivnost također smanjena, posebno kod hipotireoze.

Ako niste fizički aktivni, dodatno usporavate metabolizam koji je već usporen zbog vašeg zdravstvenog stanja. Masti su ovdje izuzetno važne i pacijenti bi ih trebali postupno smanjivati. Preporučuje se jesti ribu, birati lanene sjemenke, omega-3-masna dijeta trebala bi biti izuzetno dobra, a prehrani dodatno dodati orašaste plodove.

Dodaci ishrani i vežbanje

Dijetalni suplementi, koji se često uzimaju kao alat za brzo rješavanje, nisu potpuno bezopasni kod hipotireoze, jer ometaju metabolizam štitnjače, posebno ako se koristi terapija lijekovima koju preporučuje liječnik. Iako postoje dodaci prehrani s koncentriranim sadržajem ekstrakta algi, sadržaj joda u takvim pripravcima može ometati lijekove, a koncentracije treba pažljivo dozirati. U takvim slučajevima, uvijek se posavjetujte s izabranim liječnikom prije uzimanja bilo kakvih dodataka.

Uređena prehrana ide paralelno s redovnom tjelesnom aktivnošću. ‘Napadi’ prejedanja znak su hormonske neravnoteže, kao i glikemije. Redovita tjelesna aktivnost (nordijsko hodanje, jedan sat brzog neprekidnog hodanja, jedan sat vožnje biciklom) izvrstan je saveznik koji će podići razinu serotonina i endorfina u tijelu, promovirati samozadovoljstvo, mršavljenje i procese sagorijevanja masti te smanjiti perifernu rezistenciju na inzulin u masnom tkivu.

Kako jesti kod hipotireoze?

Redovni doručak trebao bi biti važan kako bi se osigurala stabilnost nivoa glukoze u krvi. Jedite hranu sa niskim do srednjim glikemijskim indeksom; primjer takvog obroka su probiotički jogurt od zobenih pahuljica sa malo masti i cimet, preporučuju se manji obroci – pola šake badema (popodne) ili 3 kocke tamne čokolade (do podne) dobar su način za regulaciju hormona povezanih sa signalom sitosti.

Proteini uz svaki obrok vrlo su važan način suzbijanja gladi. Jedite dovoljno proteina u prehrani, ali iz ribe i biljnih izvora (grah, žitarice, orašasti plodovi) i proteina. Na taj ćete način doprinijeti održavanju mišićne mase, a u kombinaciji s vježbanjem povećati je, što će ubrzati metabolizam. Pokušajte bijeli hljeb i brašno i pahuljice, tjesteninu od bijelog brašna u potpunosti zamijeniti integralnim. Umjesto kafe s mlijekom, pokušajte nezaslađeni čaj nekoliko puta dnevno kako biste uklonili višak tekućine.

Savjeti su općenite prirode. Pacijenti bi se uvijek trebali posavjetovati sa svojim liječnikom, posebno kada vrše drastične promjene, uzimaju lijekove, suplemente i na kraju kombinaciju svega.