ŽIVOT

slupala auto…

Bez pitanja je bratovljeva supruga uzela moj auto, doživela nesreću i slupala auto. Sva sreća prošla je sa lakim posledicama ali je šteta na autu ogromna, od tada je prošlo više od tri meseca i svi se prave mutavi niko da plati štetu od preko 1000e. Brat i njegova supruga su na pomen toga uvek zahvaljivali Bogu što je živa i zdrava, zahvaljujem i ja, čekao sam mesec dana da se skroz oporavi i počeo sa pitanjima, već 2 nedelje me izbegavaju, danas sam im najavio tužbu i evo svi su ljuti na mene, kako oni tako i roditelji, razumem ja sve ali ja sam taj auto pošteno steko, ona je bez pitanja uzela iz mog dela kuće ključeve i slupala moj auto, ja platio štetu jer mi je preko potreban auto zbog posla, upozorio sam ih, ako ne sud će morati da reši sporni odnos. Inače nismo nikad do sada delili automobile ili tako što, a u odlazak na kafu sa drugaricama je mogla otići svojim starim automobilom. Najgore od svega je što pokušavaju mene da navedu da se jadno osećam jer samo gledam novac.

Vir: ispovesti.com

BONUS ČLANAK:

Šta muškarcu treba u vezi (ali to nikada neće priznati)

 

Prevladavajući mentalitet u našoj kulturi je da čovjek mora nositi cijeli svijet na svojim ramenima, a da ne pokaže slabost. Takva ideja, međutim, nanosi više štete nego koristi, jer muškarce prikazuje kao pojedince bez emocionalnih potreba. To je još izraženije kod onih koji su odgajani strogo patrijarhalno i sa filozofijom da muškarci jednostavno ne plaču. Ali, i žene i muškarci imaju svoje potrebe koje moramo ispuniti. I ne – nismo toliko različiti. Izdvajamo 5 osnovnih potreba koje svakom muškarcu trebaju u partnerskom odnosu, bez obzira je li se usudio to priznati ili ne.

Snaga, podrška i prisutnost

Na prvi pogled, prosječan čovjek djeluje neustrašivo, hrabro, čvrsto i suvereno u svemu što radi. Naime, mnoge generacije odrastale su u filozofiji da “pravi čovjek ne plače”. Ali budući da su i muškarci bića s emocijama (samo su ih naučili sakriti), znamo da im je i ona potrebna podrška voljenih osoba, posebno partnera. Za mnoge je karakteristično da nikada ne razgovaraju o svojim problemima, već radije šute i prolaze kroz sva teška razdoblja sami. Ali frustracije koje dolaze zajedno s pojavom „Mogu sve učiniti sam“ mogu biti prilično intenzivne i imati veliki utjecaj na njegovo psihofizičko zdravlje. Stoga je važno biti svjestan da muškarcu i dalje treba podrška i prisustvo partnera. Dovoljno je znati da ima nekoga ko mu uvijek stoji uz bok i s kim može razgovarati o svemu. Muškarci će vjerovatno uvijek pokušati ostati jaki u različitim životnim situacijama, tako da je u redu ne forsirati se u njih, već im samo dati do znanja da ste stijena na koju uvijek možete osloniti. Znate kako kaže izreka: “Iza svakog uspješnog čovjeka stoji …”Potvrda i ponos Vjerovatno im prilično malo muškaraca to nikada neće priznati, ali mišljenje partnera im im zaista puno znači. U stvari se često osjećaju nesigurno u sebe i svoje postupke, često prosuđuju o svojoj vrijednosti i uspoređuju se s drugim muškarcima. “Je li bolji od mene?” Svi prave greške, uključujući i njega. U ovom slučaju, nemojte upirati prstom u njega i ne tući njegov već ranjeni ego. Nikada ga ne stavljajte u položaj u kojem će se osjećati slabo i inferiorno. Čak i u odrasloj dobi maleni dječak kojem je potrebna zaštita majke, kojeg na neki način zamjenjuje partner u odrasloj dobi, često dolazi do izražaja. Zbog toga je uvijek dobrodošlo dati partnerove potvrde, čak i za sitnice. Sve to snažno utječe na sve veće povjerenje u vezu i posljedično sretniji muškarac. Reci mu mnogo puta koliko si ponosan na njega.

Dodir i blizina tijela

Intimnost je bitan dio bilo kojeg odnosa, a bez njega partnerstvo je samo prazna školjka. Ne govorimo samo o seksualnoj intimnosti, već i o svim drugim oblicima kao što su zagrljaji, poljupci, držanje za ruke, povremeni dodiri … Fizički kontakt važan je u vezi jer čovjeku pruža potvrdu da ga žele, cijene i vole. Svi volimo toplinu koju pruža intimnost (uključujući žene), ali postoji točka između previše i previše naklonosti. To se razlikuje od svakog pojedinca, pa je potrebno saznati u vezi kada je nekome nešto previše. Stalno “obešanje” na njemu može ugušiti. Budite otvoreni i osjetljivi na njegov govor i signale tijela. Ako smatrate da vašem partneru treba prostora i vremena za sebe, dajte mu ga. To je takođe prilika da svako malo vas propusti.

Vjernost i povjerenje 

Svakom muškarcu je potrebno povjerenje partnera. Naime, nema više frustrirajućeg osjećaja od toga da se morate založiti za svaku stvar i dokazati svoju odanost. Gdje je bio, s kim je bio, kako je gledao tu djevojku … Nažalost, još uvijek kruži mit o tome kako su svi muškarci nevjerni, što im čini mnogo nepravde. Muškarac se osjeća kada mu partner ne vjeruje i vjeruje mu, što može dovesti do udaljenosti i emocionalne hladnoće u vezi. Budući da ste uvijek na oprezu i posvetili svu svoju pažnju znakovima koji ukazuju na potencijalnu nevjeru, naporno je za vas oboje. U vezi, treba se pustiti i vjerovati. Poverenje je uvek dvosmerno. Osim toga, muškarci također žele vjernost – žele biti jedini. Tvoj. Možete im to pokazati i dokazati kroz podršku, bliskost i razumijevanje kad im zatreba.

Prijateljstvo 

Prijateljstvo s partnerom je temelj svega. Vjerovatno su započeli kao prijatelji, možda suradnici ili poznanici. Ako ništa od toga, ipak, ujedinio vas je snažan osjećaj bliskosti i povezanosti koji su se pretvorili u snažno partnerstvo. Važno je da sa svojim muškarcem podijelite priče o danu, trenutke, misli, strahove, nade, želje i čežnje. Na ovaj način stvarate i istovremeno održavate bliskost. Muškarac želi ženu kojoj veruje i kojoj veruje. Odvojite vrijeme za svoja tradicionalna mjesta, za spontana iskustva i godišnjice koje samo vi možete razumjeti. Iako se čini da to znači manje za muškarce nego za žene, to nije. Ne samo da održavate vezu uzbudljivom na ovaj način, već dajete muškarcu priliku da se svakodnevno iznova sreću.