ŽIVOT

radno odelo..

Sedim sa drugaricama uveče u bašti poznate kafane u našem gradu i u jednom trenutku ulazi čovek sa dvoje male dece i sedaju za sto. Čovek je u radnom odelu, rekla bih molerskom, vidno umoran, ali srećan jer izgleda dugo nije video svoju decu. Prilazi mu konobar i umesto da primi porudžbinu, kaže čoveku da ga neće uslužiti, jer je neugledno obučen. To je čuo jedan čovek sa susednog stola, inače poznati biznismen kod nas i pozvao konobara i rekao mu sledeće:”Slušaj sine, ukoliko u roku od 5 minuta najljubaznije ne uslužiš ovog čoveka i njegovu decu, tako ću te izlomiti, ovde pred svima, da ćeš biti neugledan mesecima. Šta god da obučeš. Jel to jasno”? ! Ovaj je to naravno uradio brzinom svetlosti, a biznismen je poručio moleru da uživa u večeri sa svojom decom i na kraju platio račun i svoj i njihov. Volim ovakve ljude, koji ne oklevaju da zauzmu ispravan stav!

Vir: ispovesti.com

BONUS ČLANAK: Kako smanjiti stres?

Period odrastanja sličan je vožnji vlakom smrti. Jedan put ste visoko i na život gledate odozgo, drugi put nisko, sa svim nagomilanim problemima koje pubertet donosi. U međuvremenu se događaju mnogi preokreti koje pokušavate kontrolirati. Za dobrobit možete učiniti puno sami, uz ispravan način života, navike i rituale. Evo 7 osnovnih područja koja možete organizirati i osvojiti kako biste probleme učinili rješivima u ovom stresnom periodu, a stres mnogo manje.

Vježbajte dobro upravljanje vremenom

Jedan od važnijih razloga za stresne osjećaje je i nedostatak vještina upravljanja vremenom. To znači da ne znate rasporediti vrijeme potrebno za razne zadatke, obaveze i druženje. Vrlo jednostavna, ali istovremeno vrlo efikasna tehnika je pisanje ili. planiranje. Najbolje je odvojiti nekoliko minuta svake nedjelje (ili dana po vašem izboru) da sastavite listu svih više i manje važnih zadataka koji vas očekuju tokom tjedna. Ne zaboravite izdvojiti vrijeme za učenje, podučavanje ili predavanje, sportske aktivnosti, slobodno vrijeme ili bilo što drugo što radite u životu.

Zdrav obrazac spavanja

Gotovo svaki tinejdžer ima problema sa navikama spavanja, jer malo ljudi prakticira najčešće preporučeni način spavanja, koji uključuje odlazak u krevet do 22 sata i najmanje 7 sati spavanja. Nepravilni i promjenjivi obrasci spavanja snažno utječu na cirkadijski ritam ili. ‘Unutrašnji sat’ zbog kojeg se osjećate nemirno, preplavljeno, tjeskobno i pod stresom. Redovni obrazac spavanja pomaže u suočavanju sa izazovima u učenju, boljoj psihofizičkoj dobrobiti i zdravlju. Ako vam je teško zaspati navečer, razmislite o navikama prije spavanja. Izlaganje plavom svjetlu telefona, pijenje kofeina ili otvaranje teških tema s prijateljima u većini vas uznemiruju, što onemogućava miran i kvalitetan san. Da biste pomicali sat spavanja, idite u krevet 15 minuta ranije svakog dana dok ne dođete do željenog datuma.

Redovno se bavite fizičkom aktivnošću

Vježbanje je zapravo najefikasnija metoda za ublažavanje stresa. Važno je samo da pronađete aktivnost koja vam je pri srcu. Kako smo trenutno prilično ograničeni na grupne sportove, opuštanje možete pronaći u trčanju, brzom hodanju, hodanju ili aktivnostima koje radite kod kuće. Možete se okušati u jogi, vježbanju, aerobiku, jer na mreži možete pronaći mnogo besplatnih programa. Ako niste baš sportski tip, nema potrebe za pretjerivanjem, možete početi s 10 minuta dnevno, a zatim postupno produžavati aktivnost. Važno je biti fizički aktivan najmanje 3 dana u sedmici, ako više – još bolje. Vježbanje smanjuje stres, čisti misli, ublažava napetost i jača fizičko zdravlje.

Vrijeme je za prijatelje

Postoji li još rasterećujuće društvo od društva dobrih prijatelja? Ponekad vas nehotice uhvati vrtlog obavljanja obaveza za školu ili studiranje, učenje, između nečega se dogodi neki nepredvidiv zadatak, a vrijeme jednostavno pobjegne. Iznenada otkrijete da niste bili u kontaktu s nekim ljudima cijelu vječnost, što se često događa kada vam treba ohrabrujuća riječ prijatelja koji vas najbolje poznaju. Važno je održavati kontakt s ljudima čak iu ovim nepredvidivim vremenima. Ako ništa drugo, putem video ćaskanja ili poziva. Odvojite vrijeme svake sedmice za prijatelje i one koji vam puno znače u životu. Takođe možete pružiti zabavu, puno smijeha i opuštanja čak i na daljinu.

Vrijeme je za sebe

Baš kao i društvo prijatelja, važno je i vrijeme koje posvećujete isključivo sebi. Kada ste u kontaktu sa sobom, razmišljate o vrijednostima, blagostanju, sadašnjosti i budućnosti. Samo nekoliko minuta pisanja dnevno o svojim osjećajima, zahvalnosti, planovima i željama omogućava samosvijest. Kada se osvrnete nekoliko godina kasnije i pregledate svoje misli koje ste zapisali, shvatite koliko ste velike korake mogli poduzeti i koliko pobjeda je iza vas. Odvojite vrijeme za sebe kao vrstu ličnog rasta; što više pažnje tome posvetimo, to ćemo se više emocionalno razvijati.

Ovladajte tehnikama opuštanja

Uz tehnike opuštanja, što ih prije svladate, to je lakše i možete ih vježbati cijeli život. Postoji nekoliko tehnika za učinkovito smanjenje teških osjećaja i poboljšanje načina na koji reagirate na stres. Jedna od najpoznatijih metoda je meditacija, u kojoj ste barem neko vrijeme na mirnom mjestu zatvorenih očiju, usredotočeni samo na sebe. Ako vam je lakše, također možete sudjelovati u vođenoj meditaciji na mreži. U početku je meditacija poseban izazov, ali s vremenom postaje lakše iskusiti mir koji nudi. Pored toga, možete se okušati i u jogi, progresivnom opuštanju mišića ili vizualizaciji. Na internetu postoji mnogo besplatnih videozapisa, od kojih su mnogi samo za tinejdžere.

Ako vas stres kontrolira, potražite pomoć

Ako osjećate da vas svakodnevne okolnosti izbacuju iz kolosijeka, teško se nosite s problemima odrastanja i teško se snalazite u stresu, potražite pomoć. Nema ništa gore od toga što imamo oko sebe 1001 mogućnost pomoći i podrške i ustrajemo u spirali bespomoćnosti i nevolje. Razgovarajte s prijateljima, roditeljima, učiteljem, školskim psihologom, ukratko, osobom kojoj najviše vjerujete. Nema potrebe da nosite težak teret, zato se nemojte bojati potražiti pomoć kad vam zatreba. Ponekad se u nama nakupe stvari koje jednostavno ne možemo sami obraditi.