ŽIVOT

Prije 26 godina sin..

“Prije 26 godina sin mi je poginuo u saobraćajnoj nesreći.
Iza sebe je ostavio ženu koja je bila u četvrtom mjesecu trudnoće. Potpuno se posvetila sinu i pružila mu svu ljubav svijeta. Svaki vikend sam dolazio vidjeti unuka, a barem jednom mjesečno bismo stariji sin sa svojom porodicom i ja došli kod njih na ručak.
Nikad nije našla drugog muškarca, iako smo joj govorili da je to sasvim normalno i u redu (i ja sam ostao mlad bez žene i znam kako je to). Uvijek bi govorila za mene nema niko drugi on je bio i ostat će jedini.
Unuku nikad ništa nije falilo sve mu je obezbijedila. Prije nekoliko mjeseci mali je diplomirao, a uskoro se i ženi. Riječima ne mogu opisati koliko sam ponosan na nju što je sve to izdržala i uspjela sama. Dao bih sve da moj sin može vidjeti kako je uspjela i odgojila njihovo dijete i da zajedno uživaju u čarima života.”
Vir: novi.ba

BONUS ČLANAK:Ova superhrana može pomoći kod infekcija

Konzumacija brusnica povezana je s prevencijom infekcija mokraćnog sustava više od 100 godina. Ali je li ovo samo opće uvjerenje, mit ili naučna činjenica?

Posljednjih godina neka su istraživanja, kako navodi Ordinacija.hr, pokazala da brusnice sprečavaju infekcije mokraćnog sustava. Smatra se da razlog leži u fitokemijskim spojevima koji se nalaze u brusnicama poznatim kao proantocijanidini. Međutim, još uvijek je činjenica da naučnici još uvijek ne znaju kako i s kojim brusnicama mijenjaju ponašanje bakterija.

Novo istraživanje koje su proveli naučnici sa Univerziteta McGill, Odjel za kemijsko inženjerstvo, sada baca barem malo svjetla na biološke mehanizme pomoću kojih brusnica pruža zaštitna svojstva protiv infekcija mokraćnog sustava, kao i mnogih drugih infekcija. Pored istraživanja koja potvrđuju efikasnost brusnice, oni ukazuju na potencijal derivata brusnice da spreče razvoj kolonija bakterija na medicinskim uređajima poput katetera.

Rezultati objavljeni u najnovijem izdanju Kanadskog časopisa za mikrobiologiju pokazuju kako prah brusnice može u laboratoriju inhibirati rast i kretanje bakterija Proteus mirabilis. Ova vrsta bakterija često je povezana s problematičnim infekcijama mokraćnog sustava, a eksperimentalno istraživanje pokazalo je da povećane koncentracije prašine brusnice smanjuju sposobnost razmnožavanja bakterija stvaranjem ureaze, enzima koji doprinosi virulenciji infekcije.

Smatra se da su ova otkrića izuzetno važna, jer je kretanje bakterija ključni mehanizam za širenje infekcija. Razlog leži u činjenici da zarazne bakterije doslovno ‘plutaju’ šireći se mokraćnim putem i izbjegavajući imunološki odgovor tijela u kojem se nalaze. Iako znanstvenici ističu da učinke brusnice na žive organizme trebaju dodatna istraživanja, ove studije ističu da jedenje brusnice može igrati ključnu ulogu u prevenciji kroničnih infekcija. Godišnje se zabilježi više od 150 miliona slučajeva infekcija mokraćnog sustava, a liječenje antibioticima i dalje je standardni pristup suzbijanju ovih infekcija. Međutim, očekuje se da će trenutni porast bakterijske rezistencije na antibiotike imati značajan utjecaj na razvoj novih pristupa u liječenju bakterijskih infekcija.