LJUBAV

plakar za sobu..

“Duga veza, riješim da joj kupim plakar za sobu jer je njen bio iz doba SFRJ. Plan je bio da je prodavac obavesti da je dobila nagradu i da može da ode i sama odabere koji joj se sviđa, a ja poslije krišom platim jer inače ne bi prihvatila.
Dogovorim se ja sa prodavcem i čekam.
Poslije nekog vremena zove ona mene, ushićeno mi ispriča sve a plakar će stići za 2-3 dana.
Odem do radnje da to platim i pitam ga što za 2 dana? On mi kaže da je moja djevojka u radnju došla sa drugim dečkom, držeći se za ruke.
Dok su razgledali bili su kao zaljubljeni golupčići, ljubili se, smejali. Lik mi je pokazao snimak kamere, sipao šećer i vodu. Kao da me je brzi voz udario. Ja sam ostao bez djevojke, a ona bez plakara.”
vir ispovijesti: novi.ba
Bonus članak:

11-godišnja Lara cijelo je vrijeme visjela na telefonu dok.. njeni roditelji nisu poduzeli odgovarajuće mjere

Danas postoje mnoge dileme oko toga kada bi dijete trebalo dobiti telefon, koja je dob prikladna za stvaranje profila na društvenim mrežama i koliko vremena preporučuje djetetu da provede na digitalnim ‘igračkama’. Mnogi strani i domaći stručnjaci slažu se da nema jedinstvenog odgovora, jer se djeca međusobno razlikuju. U vezi s ovom temom, 43-godišnji Mirko bio je spreman podijeliti svoju priču s nama, koji je počeo primjećivati ​​drastične promjene u ponašanju svoje 11-godišnje kćeri.

Društvene mreže imaju i pozitivne strane ako znamo kako ih koristiti u našu korist. S njihovom pomoći odrasli lakše pronalaze stare poznanike, kolege iz razreda i prijatelje s kojima smo izgubili kontakt, a oni nam i pomažu u održavanju nas, jer putem objava možemo pratiti ono što rade u svom životu. Djeca dijele informacije o školskim obavezama i njeguju prijateljstva putem društvenih mreža. Sve dobro i dobro, ako je u zdravoj mjeri. Međutim, kada se upotreba društvenih mreža miješa u percepciju stvarnosti i odnos prema svakodnevnim zadacima, obavezama i komunikaciji u stvarnom životu, vrijeme je za akciju. Prekomjerno vrijeme provedeno na društvenim medijima može brzo dovesti do ovisnosti, posebno kod djece koja su joj posebno sklona.

Ćaskanje s prijateljima i dijeljenje fotografija u osnovi nisu štetni, ali za neku djecu linija između virtualnog svijeta i stvarnosti postaje vrlo zamagljena. Roditelji moraju biti svjesni potencijalne opasnosti digitalnog svijeta i sprečiti dijete da ga u potpunosti obuzme iluzija o društvenim medijima.

Ispovijed oca: Kći se potpuno promijenila To su djeca koja pokazuju zrelost ranije od drugih. Ima i onih koji slijede roditeljska pravila svojih roditelja i drže se rasporeda, koliko i kada mogu koristiti telefone i društvene mreže. Ovo je posebno tačno u ranoj adolescenciji, kada dete pohađa gornje razrede osnovne škole. Ali sa druge strane poznajemo i djecu koja su problematičnija, testiraju granice svojih roditelja i krše ih, njihovo ponašanje je buntovnije. Jedno takvo dijete je i 11-godišnja Lara (ime je promijenjeno), za kojeg njen otac kaže da je od djeteta bilo glavno dijete, koje je, uprkos upozorenjima, uvijek moralo probati sve sama. „Kada je imala 9 godina, buntovno ponašanje koje smo moja supruga i ja pripisali početku puberteta već je počelo da se pojavljuje. Za razliku od njenog starijeg brata, morali su je snažnije „zadržati“. U dobi od 10 godina dobili su joj telefon za rođendan, a do rane dobi, moja supruga i ja morali smo pošteno poduzeti korake. Razumijem da danas djeca i mladi puno komuniciraju putem telefona, tableta i računara, ali ona je imala vidljive probleme u, recimo, šest mjeseci. Postala je nekontrolirana, gipka, eruptirajući sa svakim od naših komentara. Samo je visjela na telefonu, ispred televizora, na izletima, kao da je očarana. U početku smo supruga i ja naivno mislili da je to samo prijelazno razdoblje, ali pravi problem je nastupio kada je izgubila telefon. Moja supruga i ja rekli smo joj da će morati uštedjeti novac za novi, a onda je otišla potpuno ‘luda’. Agresivno je udarala u ormar, bacila stvari na pod, vrištala, plakala, a potom molila da ne može bez telefona. Teško je riječima opisati kakav je to užasan nastup bio … Bili smo potpuno omamljeni “, kaže 43-godišnji otac. Nakon dužeg razgovora, moja supruga i ja složile smo se da je stvar mnogo ozbiljnija, a razgovarali smo i sa njenim razrednikom i školskim savjetnikom. „Odlučili smo joj potpuno zabraniti pristup svim društvenim mrežama na svom računaru. Pored toga, ona je krenula u posjetu jednom od poznatih stručnjaka za ovu vrstu problema u Novoj Gorici, koju posjećuje i danas. I ne, još je ne puštamo na telefon. “Na pitanje šta će roditeljima savjetovati, odgovorio je da mi roditelji moramo biti više u vezi s djecom, moramo se više pozabaviti njima i razgovarati s njima. On je mišljenja da se prebrzo dešava da se dijete izgubi u određenom svijetu, a mi to uopće ne znamo.

Znakovi da je dijete pretjerano okupirano društvenim mrežama:

– Opsesivna provjera društvenih mreža: U ovom slučaju dijete stalno provjerava društvene mreže tokom obroka, učenja i drugih aktivnosti; čini se da je telefon uvijek uz njega.

– Anksioznost, uznemirenost i bijes: Javljaju se kad dijete nije u stanju provjeriti što se događa na društvenim medijima. Osjeća se kao da ne može kontrolirati svoje osjećaje ili stanje u kojem se našao.

– Nemogućnost razgovora: Zbog stalnog fokusiranja na društvenim mrežama, oni mogu imati poteškoća da se uključe u razgovor s drugima ili se možda neće moći uključiti u razgovor. Razlog je neprestano druženje s telefonom i provjeravanje novosti na mreži.

– Oni manipuliraju istinom o tome koliko vremena provode na mreži: Djeca koja su svjesna svojih problema često prikrivaju istinu o vremenu koje svakodnevno provode na mreži.

– Vidljivi umor: Ako je dijete žedno za računarom ili telefonom kasno u noć, igrajući igrice ili razgovarajući s vršnjacima, sljedeći je dan vidljivo bez spavanja. Ako takve navike traju dugo, to može početi utjecati na njegovo blagostanje, koncentraciju, pad uspjeha u učenju. I još nekoliko činjenica koje pokazuju ozbiljnost problema:

– 2015. godine je u jednoj od privatnih psihijatrijskih bolnica u Engleskoj otvoren program internet liječenja ovisnosti o tinejdžerima.

– 2009. godine u SAD-u je pokrenut program liječenja ovisnosti o internetu.

– Godine 2016. u Alžiru je otvorena klinika za pražnjenje s društvene mreže Facebook.

– U Kini imaju centre gdje se bave djecom koja su ovisna o internetu.

 

Leave a Reply