ZABAVA

pare od svadbe….

BROJALA SAM PARE OD SVADBE, A ONDA SAM OTVORILA SRAMOTNU KOVERTU OD KUME:
Kad sam vidjela SMUČILO MI SE, ZA MENE VIŠE NE POSTOJI

BONUS ČLANAK:  Šta puls srca govori o našem zdravlju?

Srce je šuplji mišićni organ koji leži u sredini prsa i opskrbljuje tijelo kisikom i uklanja otpadne tvari. To je mišićni organ s četiri šupljine, a zidovi se precizno slijede kako bi potisnuli potrebnu količinu krvi tijekom svakog otkucaja uz najmanju moguću potrošnju energije. Međutim, puls je važan pokazatelj našeg zdravlja.

Srce se tokom rada isteže i skuplja. Kada se istegne, puni se krvlju, a kada se stegne, gura krv kroz vene. Uobičajeni puls u mirovanju obično je između 60 i 100 otkucaja u minuti, ali to je i mnogo niže kod mladih odraslih, posebno onih koji su u dobroj fizičkoj kondiciji. Puls ne reaguje samo na vježbanje već i na podražaje poput bijesa i bola.

Kada srce kuca neprimjereno brzo (tahikardija) ili polako (bradikardija), govorimo o poremećajima srčanog ritma ili aritmiji. Nenormalan rad srca može biti redovan ili nepravilan. Najčešći uzroci aritmija su bolesti srca, posebno bolesti koronarnih arterija, abnormalnosti srčanih zalistaka i zatajenje srca. Međutim, ponekad se poremećaji javljaju u potpunosti bez osnova bolesti ili bilo kog drugog razloga.

Palpitacija ili svijest o (nepravilnom, neugodnom) otkucaju srca ovisi o pojedincu. Kod neobično jakih kontrakcija koje se povremeno javljaju u raznim aktivnostima (strah, fizički napor, uzbuđenje …), osjećaj otkucaja srca je izraženiji.

Neke vrste aritmija uzrokuju vrlo malo simptoma, ali na kraju mogu dovesti do više problema, dok druge mogu uzrokovati više simptoma i nikada ne uzrokuju veće zdravstvene probleme. Ako aritmija naruši pumpajući kapacitet srca, to može prouzročiti vrtoglavicu, vrtoglavicu ili gubitak svijesti. Takav artritis zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Preciznim mjerenjem ili palpiranjem otkucaja srca možemo dobiti mnoštvo informacija koje će nam pomoći da odredimo efikasnost srca kao pumpe i kvalitet protoka krvi u arterijama. Opis simptoma od strane liječnika pomaže u postavljanju dijagnoze. Za liječnika je važno da li pacijent doživljava otkucaje srca kao ubrzane ili usporene, redovite ili nepravilne, kratke ili duge i osjeća li vrtoglavicu, vrtoglavicu ili nesvjesticu, bolove u prsima, otežano disanje i druge neobične osjećaje tijekom napada. Podjednako su važni podaci o tome događa li se palpacija u mirovanju ili samo tokom fizičkog napora ili neobičnih aktivnosti.

Mjesta na kojima možemo osjetiti otkucaje srca:

– na vratu, lijevo ili desno od dušnika,
– na unutrašnjoj strani zgloba, prema palcu,
– na unutarnjoj strani nadlaktice, ispod pazuha ili iznad lakta,
– na suncobrannoj strani glave,
– na unutrašnjoj i gornjoj strani butine noge,
– leđa i ispod kolena,
– na stražnjoj strani stopala,
– na unutrašnjoj strani skočnog zgloba, u blizini Ahilove tetive.

Razlozi za aritmije mogu biti u samom srcu, to može biti srčani udar, bolest ventila, zatajenje srca ili su rezultat bolesti poput dijabetesa, bolesti štitnjače, infekcija, poremećaja elektrolita, anemije ili trovanja lijekovima, drogama, alkoholom. Mogući uzrok odstupanja od normalnog može biti i normalni fiziološki odgovor na određeno stanje, kao što su strah, bol, trudnoća.

Kada se puls ne otkrije palpacijom, liječnik ga mjeri stetoskopom. U hitnim slučajevima medicinske njege najvažniji je pregled uz pomoć elektrokardiograma ili EKG-a. Ova istraga omogućava grafički zapis aritmije.

Ako iznenada osjetite snažan i ubrzan rad srca, možete si pomoći puhanjem u praznu vreću, laganim pritiskom na zatvorene oči i vlaženjem lica hladnom vodom. Ako je ikako moguće, izvedite gore navedeno sjedeći i polako. Ako bismo pokušali prebrzo smiriti srce, moglo bi nam se smučiti ili čak onesvijestiti. Vrlo je važno da oštećenoj osobi ne date lijekove koje je neko drugi propisao za aritmiju, jer to može biti vrlo opasno. Ako je ubrzani puls uzrokovan stresom, pokušajte se smiriti. Izmjerite i tjelesnu temperaturu, jer ubrzani rad srca može biti uzrokovan visokom temperaturom. Ako pacijent izgubi svijest i prestane disati, započinjete osnovne postupke oživljavanja. Pacijent bez svijesti koji samostalno diše mora biti postavljen u bočni položaj ili položaj za nesvjesno.

Kada treba posjetiti liječnika?

– Kada je puls vrlo brz, iznad 150 otkucaja u minuti u mirovanju ili vrlo sporo, tj. Ispod 50,

– kada ubrzan i nepravilan rad srca prati bol u prsima i / ili gušenje,

– kada pacijent izgubi svijest za vrijeme nepravilnog i ubrzanog rada srca,

– kada je prisutan vrlo visok ili vrlo nizak krvni pritisak,

– kada simptom traje dugo (npr. cijeli dan), iako nije vrlo uznemirujući,

– kada smo uznemireni zbog simptoma.

Kako možete pomoći svom tijelu da dođe do zdravog srca?

Oslobodite ga. Prekomjerna težina znači naprezanje srca. Smanjite dnevne obroke, ali nemojte ih preskočiti. S pet obroka dnevno izbjeći ćete napade gladi i osigurati si dovoljno energije za cijeli dan. Uživajte u puno svježeg povrća i voća, složenim ugljikohidratima i birajte hranu bogatu nezasićenim mastima. U kombinaciji sa antioksidantima, omega-3 masne kiseline, vitamini i minerali, nude srcu potrebnu podršku. Međutim, budući da je srce mišić, možete ga i dodatno ojačati. Preporučuje se redovna fizička aktivnost, najmanje 30 minuta dnevno. Također pripazite da se dovoljno vježbate, posebno u prirodi.