ZABAVA

Najbolji drug mog momk…

Najbolji drug mog momka mi se mnogo sviđa. Izuzetno je bogat, vozi R8, ono baš opasan tip. Dugo sam pokušavala da ga “obradim”, nametala se, zavodila ga i tako to ali nije nešto obraćao pažnju, vjerovatno zato što sam djevojka njegovog druga.
Nisam mogla više da čekam, prošli vikend sam iskoristila to što je moj momak bio u Bosni nekim poslom i pozvala sam njegovog druga da izađemo na piće, PRIJATELJSKI 🙂.
Bilo mi je čudno jer je na prvu pristao i otišli smo u jedan restoran nadomak Zagreba. Večerali smo, ispijali neko skupo vino, ma fantastično je bilo, a kada mi je dao ključeve sobe koju je već bio iznajmio bila sam presretna.
Rekao mi je da odem u sobu, da se pripremim i da ga čekam. Trčećim korakom sam se popela, istuširala i namjestila se na krevetu. Čekala, čekala, ali se nije pojavljivao.
Nakon više od sat vremena ogrnula sam bade mantil i sišla do restorana, a kada sam sišla njega nije bilo.
Pitala sam konobare da li je ostavio neku poruku, a oni su mi tada rekli da je sve što je ostavio račun od 118 eura, te da je rekao da ću sve ja platiti. Koji debil, morala sam založiti mobitel i tek sutra sam otišla da platim. Morala sam zvati i taxi, ukupno me sve koštalo skoro 150 eura. Naravno zvala sam ga da mi objasni, a on mi je rekao da sam DROCA I SPONZORUŠA i da sam tako nešto i zaslužila, ako ne i gore.  Debil, misli da mu se upucajem zbog toga što je bogat, a ne zna da mi se stvarno sviđa i da mi njegov novac apsulutno ništa ne znači, ono dobro je da momak ima novca, da vozi dobar auto, ali nije presudno.
ispovijest vir:novi.ba

BONUS ČLANAK: Ovo su simptomi ‘bolesti ljubljenja’

Infektivna mononukleoza poznata je i kao bolest ljubljenja, jer se prenosi prvenstveno pljuvačkom. Bolest uglavnom pogađa tinejdžere i mlade odrasle osobe, ali naravno nije isključena za ostale dobne skupine.

Infektivna mononukleoza je virusna bolest sa pekućim bolovima u grlu i karakteristično uvećanim limfnim čvorovima. Bolest prati groznica. U početnom periodu se lako može zamijeniti sa bakterijskom anginom.

Uzrokuje ga Epstein-Barrov virus (EBV), koji utječe na limfocite, bijele krvne stanice koje su važne u obrani od infekcija. EVB infekcija je česta i pogađa devet od deset ljudi do 50. godine. Više od polovine ne razvije karakteristične simptome, a čak ni ne zna da se oporavilo od infekcije.

Simptomi se obično razvijaju četiri do šest tjedana nakon infekcije i eskaliraju tijekom nekoliko dana. Uobičajeni znakovi su vrućica i znojenje, jaka upala grla i otežano gutanje, prošireno nepce, koje može biti prekriveno gustim sivkasto-bijelim oblogama, povećani i na pritisak osjetljivi limfni čvorovi na vratu, pazuhu i preponama, osjećaj napetosti u trbuhu zbog povećana slezina i osip. Ovi znakovi mogu biti praćeni slabim apetitom, gubitkom kilograma, glavoboljom i umorom. U nekih pacijenata vrućica i upala grla brzo nestaju, a preostali simptomi za manje od mjesec dana. U drugima, umor i malaksalost traju duže, čak i nekoliko mjeseci nakon prevladavanja infekcije.

Kako možemo pomoći sebi?

Ako imate povećane limfne čvorove pored vrućice i proširenog nepca, vaš liječnik će vjerovatno sumnjati na zaraznu monokleozu. Dijagnoza se potvrđuje dokazima o prisustvu antitela na virus, koja ukazuju na akutnu infekciju. Ne znamo ciljani tretman ove bolesti, ali simptome ublažavamo jednostavnim mjerama. Uživajte u dosta hladnih napitaka, uključujući tablete protiv bolova ako je potrebno. Velika većina pacijenata oporavlja se prije ili kasnije bez posljedica.

Leave a Reply