ŽIVOT

Mladi student na jednom univerzitetu

Mladi student na jednom univerzitetu je pošao u šetnju sa svojim profesorom. Dok su šetali i razgovarali ugledaše pored puta par starih cipela koje su, po svemu sudeći, pripadale siromašnom seljaku koji je u blizini radio u polju i koji je privodio kraju svoj posao.

Student reče profesoru: “Hajde da se našalimo sa seljakom, sakrićemo mu cipele, a zatim ćemo se skloniti iza grma i posmatrati njegove reakcije dok ih bude tražio.”

Profesor mu odgovori: “Mladiću, nikada se nemoj šaliti na račun tuđe nevolje i bede. Budući da si bogat, možeš sebi priuštiti veće zadovoljstvo od ovog siromaha. Stavi zlatni novčić u svaku njegovu cipelu, a tada ćemo se sakriti i posmatrati njegovu reakciju.”

Student to i učini i obojica se skloniše iza obližnjeg grma. Seljak je završio svoj posao i ubrzo došao preko polja do mesta uz put gde je ostavio svoj kaput i cipele. Dok je oblačio kaput, gurnuo je nogu u jednu cipelu i otkrio da mu je nešto u cipeli. Prvo je pomislio da je kamenčić, ali ubrzo shvati da je to zlatni novčić.
Sav u čudu pogleda u novčić, osvrnu se oko sebe, te poče da posmatra novčić neko vrijeme. Ponovo se osvrnuo na sve strane, ali nije video nikoga. Stavio je novčić u svoj džep, te nastavio obuvati drugu cipelu. Ali njegovo iznenađenje je bilo još veće kada je i u njoj pronašao novčić. Odjednom su ga savladale emocije. Bacio se na koljena, podigao glavu prema nebu i glasno počeo da izgovara molitvu u znak zahvalnosti.

U njoj je govorio o svojoj bolesnoj i bespomoćnoj ženi i svojoj djeci koja su bez hleba, a zahvaljujući nevidljivoj ruci koja mu je poslala novac, oni će biti spašeni bar na neko vrijeme.

Student je ostao duboko ganut, sa suzama u očima. Profesor ga upita: “Da li bi bio srećniji da si se našalio sa ovim seljakom kako si planirao ili ovako kao sada?” Mladić mu odgovori: “Naučili ste me lekciji koju nikada neću zaboraviti. Sada stvarno razumijem sve riječi koje prije nisam razumeo: “Više je blagosloven onaj koji daruje, nego onaj koji uzima”.

Ispovijest: vir novi.ba

BONUS ČLANAK:  Usporena funkcija štitnjače – šta jesti, kada i u kojim količinama?

Odgođena funkcija štitnjače ili hipotireoza zahtijevaju posebnu vrstu prehrane. Preporučuje se hrana s niskim do srednjim glikemijskim indeksom, poput zobenih pahuljica s jogurtom i cimetom. Nutricionist Nenad Bratković nudi dodatne informacije o ishrani za ljude koji se bore sa usporenom funkcijom štitnjače.

Hipotireoza ili usporena funkcija štitnjače prilično je ozbiljan zdravstveni problem koji često rezultira debljanjem, što dovodi do problema s gubitkom kilograma i stalnim pokušajima regulacije normalne težine. Pacijenti se često suočavaju sa zatvorom, praćenim čestim osjećajem nadutosti nakon hrane bogate jednostavnim ugljikohidratima. Nakon unosa takve hrane dolazi do takozvane postprandialne depresije, koja doprinosi općoj metaboličkoj depresiji, koja je u osnovi posredovana hipotireozom.

Kako bi pacijenti trebali jesti?

Savjetuje se da oni koji se bore sa usporenom funkcijom štitnjače započnu s postupnim smanjenjem ugljikohidrata u prehrani i tako izbjegavaju hranu poput kruha, tjestenine, pirinča, keksa i zaslađenih sokova. U prehranu je dobro dodati ugljikohidrate iz povrća bez škroba, voća, mahunarki i žitarica poput zobi, heljde, kvinoje i ječma. Pretjerani unos ugljikohidrata trebao bi znatno opteretiti aktivnost inzulina čija je aktivnost također smanjena, posebno kod hipotireoze.

Ako niste fizički aktivni, dodatno usporavate metabolizam koji je već usporen zbog vašeg zdravstvenog stanja. Masti su ovdje izuzetno važne i pacijenti bi ih trebali postupno smanjivati. Preporučuje se jesti ribu, birati lanene sjemenke, omega-3-masna dijeta trebala bi biti izuzetno dobra, a prehrani dodatno dodati orašaste plodove.

Dodaci ishrani i vežbanje

Dijetalni suplementi, koji se često uzimaju kao alat za brzo rješavanje problema, nisu potpuno bezopasni kod hipotireoze, jer ometaju metabolizam štitnjače, posebno ako se koristi terapija lijekovima koju preporučuje liječnik. Iako postoje dodaci prehrani s koncentriranim sadržajem ekstrakta algi, sadržaj joda u takvim pripravcima može ometati lijekove, a koncentracije treba pažljivo dozirati. U takvim slučajevima, uvijek se posavjetujte s izabranim liječnikom prije uzimanja bilo kakvih dodataka.

Uređena prehrana ide paralelno s redovnom tjelesnom aktivnošću. ‘Napadi’ prejedanja znak su hormonske neravnoteže, kao i glikemije. Redovita tjelesna aktivnost (nordijsko hodanje, jedan sat brzog neprekidnog hodanja, jedan sat vožnje biciklom) izvrstan je saveznik koji će podići razinu serotonina i endorfina u tijelu, promovirati samozadovoljstvo, procese gubitka kilograma i sagorijevanje masti te smanjiti perifernu rezistenciju na inzulin u masnom tkivu.

Kako jesti kod hipotireoze?

Redovni doručak trebao bi biti važan kako bi se osigurala stabilnost nivoa glukoze u krvi. Jedite hranu s niskim do srednjim glikemijskim indeksom; Primjer takvog obroka je zobena kaša s niskim udjelom masti s probiotičkim jogurtom i cimetom, preporučuju se manji obroci – pola šake badema (popodne) ili 3 kocke tamne čokolade (do podne) dobar su način za regulaciju hormona povezanih sa signalom sitosti.

Proteini u svakom obroku vrlo su važan način suzbijanja gladi. Jedite dovoljno proteina u prehrani, ali iz ribe i biljnih izvora (grah, žitarice, orašasti plodovi) i proteina. Na taj ćete način doprinijeti održavanju mišićne mase, a u kombinaciji s vježbanjem povećati je, što će pomoći ubrzanju metabolizma. Pokušajte bijeli hljeb i brašno i pahuljice, tjesteninu od bijelog brašna u potpunosti zamijeniti integralnim. Umjesto kafe s mlijekom, pokušajte nezaslađeni čaj nekoliko puta dnevno kako biste uklonili višak tekućine.

Savjeti su općenite prirode. Pacijenti bi se uvijek trebali posavjetovati sa svojim liječnikom, posebno kada vrše drastične promjene, uzimaju lijekove, suplemente i na kraju kombinaciju svega.

Odgovori