ŽIVOT

ljeto sam provela u Švajcarskoj….

Prošlo ljeto sam provela u Švajcarskoj, stekla sam budžet u julu i zvala me tetka kod nje da dođem da prošetam.
Uputim se pravo u Cirih i dok je tetka imala par slobodnih dana – uživancija, njen muž i ona mi pokazali prelijepa jezera, grad, bazene…
Prođe ta sedmica prebrzo i ostanem ja sama po cijeli dan dok su oni na poslu, spremim ručak, očistim ali opet dosadno.
I jedno veče veli moja tetka ima jedna žena ako hoćeš da joj očistiš stan plaća 100 CHF, kažem da hoću.

Svidim se ja toj ženi i ona me preporuči nekoj drugarici i tako u krug, uglavnom ostanem ja dva i po mjeseca radeći na crno.

Lijepo sam zaradila, lijepo prošetala i zahvalna sam do neba tetki što me ljubazno primila i nadam se da ću joj se jednog dana odužiti❤️”

BONUS ČLANAK:

Ovo je ključni deo srećnog partnerstva

Da li se ikada pitate jeste li rekli partneru na odgovarajući način što želite? Jeste li mu rekli da bi mogao razumjeti? A da li ste slušali svog partnera kada je govorio? Jeste li zapravo čuli što je želio reći? Ako želimo imati dobro partnerstvo, moramo znati kako komunicirati, kaže psiholog Tamara Kancilija Kosmač. Ali mnogi misle da o komunikaciji već sve znaju. Ne prestaju i razmišljaju: jesam li zaista kako reći što želim ili stvarno znam slušati.

„Svi želimo da budemo voljeni, obožavani i prije svega razumljivi“, objašnjava psiholog Tamara Kancilija Kosmač. “Kada se mladi parovi zaljube, obično su uvjereni da je njihov odnos nešto posebno i da će se održavati zbog same ljubavi.” Pa gde se savija? Zašto se toliko partnerskih odnosa raspada? “Prije ili kasnije, svi parovi, obično nespremni, nađu se pred problemima, sukobima i nesporazumima. Sve to često dovodi do osjećaja nezadovoljstva, lošeg raspoloženja i povrijeđenosti, što može dovesti i do raspada partnerstva. Kako bi se spriječilo raspad partnerstva, tako je važno da se partneri nauče neprestano baviti problemima i sukobima i da je dobra komunikacija posebno važna prilikom rješavanja problema. ”

Da li stvarno znate kako razgovarati?

“Veoma je važno za vezu da su partneri usklađeni u razgovoru.” Svi želimo da naš partner uvijek zna o čemu smo razmišljali. Radije bi znao da točno znamo što želimo bez da mu čak i kažemo. To je moguće u romantičnim filmovima koji se odvijaju prema scenariju, ali ne uvijek u stvarnom životu. “Na žalost, većina nesporazuma započinje neizrečenim. Ako želimo da nas se shvati, moramo reći svoje osjećaje i želje svom partneru, ne očekujući da nam partner može čitati misli. S druge strane, moramo biti svjesni da ne možemo čitati svoje misli. partneru. ” Njegove ćemo misli shvatiti samo ako ga zaista poslušamo.

Slušanje je zapravo važno u bilo kojem dobrom odnosu, ističe psiholog. Čak i na poslu, mi ćemo pravilno izvršiti zadatak koji nam je dao šef samo ako zaista razumijemo šta je želio od nas. Ali u takvim nam je slučajevima to još jasnije nego u partnerskim odnosima, gdje nekako očekujemo da stvari idu dobro same od sebe. “Većinu vremena predviđamo šta će nam reći naš partner i zato ga rijetko zaista slušamo. Još rjeđe provjeravamo da li stvarno razumijemo o čemu se govori.” To, zauzvrat, vodi u začarani krug gdje partner, jer je toliko puta iskusio da ga nismo razumjeli, više nam ne govori kako se stvarno osjeća i šta želi. To, pak, povećava osjećaj nezadovoljstva. “Iz ovoga možemo vidjeti da nam neznanje slušanja može stvoriti mnogo problema, kako u partnerskom tako i u svim ostalim vezama u životu. Ali treba naglasiti da smo u najmanje odnosima tolerantni.”

Da li razgovor znači i vama isto?

Takođe morate biti svjesni šta za vas znači razgovor. To takođe može biti razlog za nezadovoljstvo. “Za nekoga razgovor može biti samo sredstvo komunikacije, dok za partnera razgovor može biti mnogo više. On to može shvatiti kao vrijeme posvećeno njemu, kao pažnju, pružanje podrške, razumijevanje nevolje, kao razmjenu mišljenja …” Ako razgovor znači izražavanje naklonosti, a vaš partner vjeruje da se privrženost izražava, na primjer, uvijek ispravljajući sve što pođe po zlu, treba mu objasniti zašto želite da razgovara s vama više. I treba da sluša i razumije koliko si različit. U suprotnom, veza može biti osuđena na neuspjeh.

Srećom, dobru komunikaciju možemo naučiti u bilo kojem trenutku u životu, kaže Tamara Kancilija Kosmač. Međutim, potrebno je malo napora. Moramo redovno vježbati i nadzirati se sve dok bolje komunikacijske vještine ne uđu u naš krvotok. Da biste naučili bolje slušati, psiholog savjetuje da pokušate redovno slijediti sljedećih pet točaka:

1. Pažnja

To je prvi i najizazovniji korak u slušanju. Važno je usredotočiti se na razgovor i pažljivo ga slušati. Samo na taj način sagovornika možemo čuti i razumjeti. Pri tome je važno isključiti i vanjske (telefon, televizija …) i unutarnje (razmišljanja o vlastitim brigama …) uznemirujućih čimbenika.

2. Pokušajte sagledati sagovornika iz perspektive i shvatiti šta sagovornik želi

U mnogim vezama nesporazumi se često dešavaju upravo zbog drugačije perspektive ili potrebe sagovornika. Kada partner ima problem i u potrebi je da ne želi naše savjete kako riješiti problem. Može znati rješenja, ali želi emocionalnu podršku od nas, koja je u partnerstvu mnogo važnija od niza rješenja. Što ne znači nužno da ne želi našu pomoć u pronalaženju rješenja. Zbog toga je važno pokušati razumjeti partnera. S vremenom ćemo znati sve i bolje što želi u određenim okolnostima.

3. Obavijestite drugu osobu koju slušate

Istraživanje pokazuje da žene u razgovoru daju daleko više zvučnih signala od muškaraca kako bi potvrdile da ih slušaju. Važno je da u razgovoru odgovaramo. Navikli smo da dajemo verbalne i neverbalne potvrde slušanja, jer to ne ostavlja sagovornika u neizvjesnosti da li ga uopće slušamo ili ne.

4. Ne skačite u reč

Da ne bismo skakali u riječ vrlo je poznato pravilo, ali često smo u iskušenju da nešto kažemo dok sagovornik govori. Za sagovornika to može biti vrlo uznemirujuće. To može shvatiti negativno, jer mu daje do znanja da nas ono što govori ne zanima, a da ono što govori nije nama važno, može se osjećati i pogrešno.

5. Pitajte razumno

Pitanja su u razgovoru vrlo važna, jer izražavaju naše interesovanje i pokazuju da smo zapravo slušali sagovornika. Razumno postavljena pitanja mogu biti od velike pomoći u razgovoru, dok neprimjereno postavljena pitanja mogu pokrenuti razgovor. To što smisleno postavljamo pitanja posebno je važno u razgovorima, kada sagovornik odgovori kratko i želi razgovor da razvije.

 

Odgovori