ŽIVOT

Ispovijest: muž i posao

“Svaki dan moja bolja polovica ide na posao oko 7, a ja ne ustajem prije 9-10.

Tako ga jednog jutra čujem kako se vraća kući, ulaz na donjem katu se otvara, čujem korake i to, bacam pogled na sat, 08:35.

Mislim da je vjerovatno nešto previdio pa se vratio s posla i pokušavam još jednom klimnuti glavom. U svakom slučaju da mi ne pruži harmoniju palog anđela, šaljem mu poruku (budući da je bilo hladno i nisam ustao da bih otišao na prvi kat i pitao ga)

“Zbog čega ste to previdjeli?” Odgovara: “O čemu razgovarate?” Ja: “Pa, čujem kako u prizemlju nešto tražite.”

Nazvao me je telefonom, ja sam se javio i dao mi je do znanja da još uvijek melje.

Ustajem kao zapevana i zaključavam ulaz u sobu i zovem policiju. Jasnije rečeno, zločinac je ušao kroz prozor misleći da u kući nema nikoga. U trenutku kada je čuo moj glas, najvjerojatnije je odmah pobjegao, u svakom slučaju to je ono što policija kaže. ”

 

BONUS ČLANAK:

Pogrešni savjeti o partnerstvu i ljubavi

Kada govorimo o ljubavi i partnerstvima, ne možemo zanemariti savjete voljenih osoba. Ali, svatko od nas ima svoj životni put i historiju iskustava u vezama. Nisu svi saveti korisni, a ponekad neki čine više štete nego koristi. Ljubav je subjektivno iskustvo, pa je u takvim slučajevima poželjnije oslanjati se na svoje osjećaje nego na druge. Izdvajamo 6 najčešćih savjeta koje više volite pretjerati.

„Čekaj princa na belom konju“

Mnogi vole koristiti izraz ‘princ na bijelom konju’ koji bi se trebao pojaviti poput munje iz vedra i okrenuti vaš svijet naglavačke. Ako smo potpuno realni, to se događa svaki put kad se zaljubimo. Upoznajemo osobu koja nas privlači, a pod uticajem hormona napuhavanja vidimo svijet u ludim bojama. Ovo iskustvo je najintenzivnije prva tri meseca pa i do jedne godine. Tada entuzijazam polako počinje propadati, a partneri sve više dobivaju pravu sliku, što više nije tako ugodno – postoje ‘pogreške i pogreške’, za koje moramo odlučiti jesmo li spremni prihvatiti. Svaka veza počinje na isti način i svaka se s vremenom mijenja u ono što u početku nismo zamislili, pa savjet „pričekaj princa na bijelom konju“ nije najprikladniji.

„Nemoj sve reći svom partneru“

Zdravo i otvoreno partnerstvo trebalo bi se temeljiti na poverenju, otvorenosti i sposobnosti pokazivanja ranjivosti. Naravno, to nije moguće bez uzajamnosti. Imati tajne od partnera znači nepovjerenje i skrivanje, pa savjete u smislu Pa, ne morate znati. Ono što ne zna, ne škodi zanemarivanju. Što više dijelimo sa našim partnerom, jači smo odnos koji možemo stvoriti i svi sami za sebe znamo koliko nam odnos znači i koliko su spremni uložiti u nju.

„Budite spremni biti sami za sve“

Još jedan savjet savjeta gorkih domaćica, razvedenih i razočaranih u ljubavi. Ne vjerujte svemu što čujete, a pogotovo ne vjerujte ljudima koji iza sebe imaju manje lijepa iskustva ljubavi. Takvi ljudi gledaju ljubav s puno cinizma i razočaranja, pa njihovi savjeti nikada nisu ohrabrujući. U zdravoj vezi oba partnera doprinose svojim dijelovima napora, a treba napomenuti da ne daju uvijek obje polovice. U određenom periodu jedan je partner više angažiran, u drugom razdoblju drugi – radi se o komplementarnosti, skladu, reciprocitetu. Kada govorimo o podjeli rada, sve je stvar dogovora. Lijepo je ako partneri znaju podijeliti zadatke i odgovornosti, a tačno je da to definiraju na početku zajedničkog života.

„Pravi muškarac to radi, prava žena to čini“

Ideja o tome što svaki rod treba da radi, šta je rezervirano samo za muškarce i šta je rezervirano za žene, odavno je nestala. Društvo se mijenja, pa tako i odnosi. Definisanje uloga oba pola, zasnovano samo na očekivanjima i mišljenju drugog, potpuno je besmisleno. To što baka uvijek žudi za štednjakom, a ujak je uvijek plaćao sve račune, ne znači da je to sveta istina. U partnerstvu je potrebno razgovarati o određenim ulogama i očekivanjima i usvojiti zdrav stupanj fleksibilnosti u korist veze.

“Ako je pravi, zna tačno šta vam treba”

Ideja da muškarci i žene znaju čitati misli dugo je prisutna – i ne, to nije tačno. Istina je, posebno za žene, da one često jedna drugoj daju savjete da će onaj koji je u pravu znati tačno ono što mu treba. U stvarnom životu to nije slučaj. U prvim godinama, partnerstvo se međusobno upoznaju, otkrivaju potrebe, želje, čežnje … što se više partnera poznaje i usuđuju da se međusobno približe, to će više bliskosti i povezanosti stvoriti, pa će posljedično biti u stanju razumjeti jedno drugo ‘bez riječi’. Ali i dalje vam treba puno komunikacije cijeli vaš život.

„Jednom kada se vjenčate / imate dijete, svi problemi će biti riješeni“

Greška! Brak nije magična prekretnica koja vodi u bajku. Također, dolazak djeteta ne olakšava i ne rješava probleme u vezama. Sve su to životni događaji koji mogu još više ujediniti partnere, ali mogu ih još više razdvojiti ako, naravno, prije nemaju prethodno razjašnjen osnovni sadržaj. Mnoge žene vjeruju da će dolazak djeteta riješiti sve probleme, ali to se obično ne događa, u većini slučajeva to ih produbljuje. Problemi u vezi nikad se ne rješavaju tako važnim odlukama koje mijenjaju način života i okreću ga naopako. Prelazne tačke, poput braka, djece, selidbe, kupovine stana ili kuće, zahtijevaju funkcionalan stav i puno lične zrelosti – i jedno i drugo.