ZANIMLJIVOSTI

dvije devojke na…

Uhvatio sam dvije djevojke u svom dvorištu kako mi kradu trešnje u 3 sata ujutru.
Jednu sam skinuo sa drveta, dok je druga ostala gore. Ovu što sam skinuo sam udario nogom po dupetu, i izbacio iz dvorišta. Ova što je ostala na drvetu, sjedila gore oko sat vremena, dok ova nije dovela svog i oca od ove na drvetu
Došla i policija, ja sam ja popio prekršajnu, zbog šutiranja. Obje me tužile, još se sudimo, će im platim na kukovo leto. Rekao sam njihovim očevima, budem ih uhvatio sljedeći put, obje u gepek, i ne nađete ih nikad.Opet me tužile, sad moram platiti kaznu zbog prijetnje. A drvo ošutile, čak i lišće i sitne graničice kidale i lomile. Nema pravde za nas poštene, koji čuvaju ono malo sirotinje što imaju.

vir: novi.ba

BONUS ČLANAK: Stanje koje može utjecati na bilo koga

Iako curenje urina pogađa milione ljudi, uglavnom žena, inkontinencija je i dalje tabu. Niko o tome ne govori, ali ispravno je da o tome saznamo, jer to može utjecati na bilo koga.

Postoji nekoliko vrsta nekontrolisanog curenja urina. To je problem koji najviše pogađa starije žene, ali se također može dogoditi iznenađujuće rano, kod nekih žena između 20 i 30 godina, posebno nakon porođaja. Poznata su nam četiri uzroka inkontinencije, i to:

– Nakon porođaja zdjelična tkiva se istežu, što uzrokuje lagano klizanje stijenke rodnice (prolaps). Ako je čak i mali dio uretre ili mokraćnog mjehura zarobljen u ovom dijelu vaginalnog zida, gotovo se uvijek javljaju problemi, poput iznenadnog hitnog pritiska na vodu i češćeg, možda bolnog mokrenja.

– Nakon menopauze, nedostatak estrogena slabi mišić sfinktera mokraćnog mjehura, što dovodi do curenja urina.

– Urin može curiti i kada se pritisak u trbuhu poveća, na primjer kod kihanja, kašljanja i naprezanja prilikom prolaska stolice ili dizanja tegova, što se naziva stresna inkontinencija.

– Nakon menopauze, mišići mokraćnog mjehura postaju preosjetljivi i počinju se skupljati čak i sa malim količinama urina koji se nakuplja u mjehuru (preaktivan mjehur).

Koji su simptomi?

Najčešći i vrlo očigledni simptomi su curenje urina, često mokrenje čak i ako mjehur još nije pun, te nagli hitni pritisak na vodu iako mjehur nije pun. Potražite pomoć čim se pojave problemi. Rano liječenje, kojim postižu lijepe uspjehe, sprečava prelazak u hronični oblik inkontinencije.

Liječnik će obično isključiti infekciju mokraćnog sustava ispitivanjem srednje struje urina. Ponekad će vas uputiti na specijalno regentovo snimanje bešike. Vjerovatno će vam preporučiti i izvođenje posebnih vježbi za jačanje mišića dna zdjelice.