ŽIVOT

drug pazi na ženu…

RADIM U NJEMAČKOJ, PA SAM ZAMOLIO DRUGA DA MI PRIPAZI ŽENU:
Danas mi je stigla OVA SLIKA, SRCE MI JE STALO – EVO ŠTA ONA RADI

BONUS ČLANAK: Zbog toga ste stalno napuhnuti

Samo nekolicina nas još nije imala povremene i iznenadne vjetrove i suočila se s neugodnim nadimanjem. Za neke su, međutim, nadimanje i vjetrovi stalni i uporni, pa već možemo govoriti o mučnom problemu. Zašto se to događa i kako možemo pomoći jedni drugima?

Vjetrovi se javljaju u mnogim gastrointestinalnim bolestima, prije svega probavne smetnje i sindrom iritabilnog crijeva, koji pogađa oko petine populacije. Međutim, postoje i drugi simptomi, poput bolova u trbuhu i perioda zatvora ili proljeva. Za njih je potreban medicinski tretman, jer mogu biti znak ozbiljne bolesti – nemojte sami postavljati dijagnozu. Vjetrovi se susreću i kod divertikuloze ili divertikulitisa, u trudnoći i u menopauzi.

Kako možemo ublažiti probleme?

Srećom, možemo si pomoći na više načina. Vjetrove najčešće uzrokuju određene namirnice, pa pripazite što jedete. Izbjegavajte prženu hranu, koja se obično smatra nezdravom, a također je čest uzrok nadutosti. Oni se obično pripisuju konzumaciji graha i graška, ali mogu biti uzrokovani i određenom drugom hranom i pićima. Kako drugačije možemo pomoći jedni drugima?

Umjesto crvenog mesa, jedite više ribe i nemasne živine. Ne žurite i svoj obrok jedite u miru, jer je gutanje hrane i pića često uzrok neugodnih vjetrova. Kod ljudi s intolerancijom na laktozu vjetar se može izazvati pijenjem mlijeka. Zamijenite ga drugim napicima. Kako starimo, sitni džepovi zvani divertikuli izbijaju se iz crijevnog zida. U njima se razmnožavaju bakterije, uzrokujući fermentaciju ugljikohidrata, te nastaju mnogi plinovi. Ujutro jedite hranu koja može utjecati na fermentaciju, poput kvasca i šećera. Zamijenite hljeb krekerima, kriškama pirinča ili beskvasnim kruhom. Tablete uglja koje vežu plin, a mogu se kupiti bez recepta, odmah ublažavaju simptome.

Također možete isprobati prirodne lijekove i začine poput anisa, kamilice, kopra, peršina, peperminta, ružmarina ili zelene mente kako biste smanjili stvaranje vjetra. Čak i svako ko tokom hranjenja proguta puno zraka često može imati vjetrove. Pazite kako se hranite i imat ćete manje problema. Stres je takođe vrlo čest uzrok vjetrova. Ako ste pod pritiskom, pokušajte shvatiti zašto. Akumuliranje velike količine zraka u crijevima ponekad se može spriječiti jačanjem trbušnih mišića, a osim toga, fizička aktivnost izuzetno opušta. Ponekad su vjetrovi uzrokovani prekomjernim rastom nekih crijevnih bakterija. Pokušajte smanjiti količinu šećera i kvasca u prehrani.

Šta je sa nadimanjem?

Puhanje često ide paralelno s vjetrovima. Obično je to zbog nakupljanja plinova koji se stvaraju u debelom crijevu tijekom fermentacije hranljivih sastojaka. Ponekad stanje toliko napreduje da ostaci hrane fermentirane bakterijama pokrivaju veći dio crijevnog zida. Problem se javlja mnogo češće kod žena nego kod muškaraca. Žene se često ujutro probude ravnog stomaka, a navečer legnu napuhnutog.

To se događa jer noću, zbog nedostatka hrane i šećera u crijevima, fermentacija hrane se prekida, a nakon doručka se obično ponovo pojavi. Naglašavamo: to je normalno. Nijedno tijelo nije način na koji ga možemo gledati na društvenim mrežama – savršeno od jutra do mraka, elegantno i ravno u svoj svojoj ljepoti. Međutim, pokušajte uživati ​​u slatko-kiselim jelima samo ujutro. Možda će problemi barem djelomično nestati. Održavajte normalnu funkciju crijeva hranom bogatom vlaknima, uzimanjem puno tečnosti i redovnim fizičkim aktivnostima.

Odgovori