ZABAVA

BOJALA SAM SE DA TO DIJETE NIJE OD MOG SINA, PA SAM NAPALA SNAHU:

BOJALA SAM SE DA TO DIJETE NIJE OD MOG SINA, PA SAM NAPALA SNAHU:
Kad sam pitala sina U TAJNOSTI MI JE OVO REKAO, zanijemila sam!
vir: novi.ba
Bonus članak:

Koliko traje strast i zašto vremenom slabi?

Iako se očekuje da će neki parovi imati isti naboj strasti čak i nakon trideset godina zajedničkog puta, za druge se čini da strast vrlo brzo nestaje. Šta utiče na naučna saznanja u ovom pravcu? Jedno nedavno istraživanje naučnika otkriva dosta zanimljivih stvari o strasti u vezi.

Gotovo svi znamo kakav je osjećaj upoznati osobu samo iznova. U početnoj fazi smo gotovo svi u periodu kada nas tjeraju strast, želja za čovjekom i, na kraju, blizina s osobom. Ali onaj ko je već prošao malo dužu vezu zna da ovaj naboj, strast, kako ga mi nazivamo, brzo prolazi. Šta na ovo utiče? Jesmo li za to odgovorni sami ili je odgovoran naš partner? Evoluciona istorija čovjeka pokazuje da se danas ne razlikujemo od naših predaka.

Studija u kojoj je učestvovalo 3.000 parova starosti od 25 do 41 godine objavljena je u specijalizovanom časopisu Sexual Behaviour Archives of Sexual Behaviour. Svi učesnici su u partnerstvu najmanje u posljednje tri godine, možda i više, ali nikako manje. Nakon analize varijabli kao dobi, spola i trajanja veze, istraživači su ustanovili da je većina ispitanika rekla da su najveću strast osjećali u drugoj polovini prve godine zajedno, a nakon godinu dana iz tog razdoblja, strast u vezi već je počela opadati. Pojednostavljeno rečeno – većina ispitanika rekla je da je nakon otprilike dvije godine veze, odnosno kada je prošao period međusobnog upoznavanja, a zatim i prilagođavanja, strast u vezi počela je nestajati.

Autori studije objasnili su zašto je šest mjeseci nakon prvih šest mjeseci veze najuzbudljiviji period za gotovo sve parove. U tom periodu partneri već prolaze kroz fazu sramežljivosti i opuštanja. U potpunosti poznaju seksualne želje jedni drugih, a sama veza je još uvijek svježa, puna uzbuđenja i iščekivanja.

Naravno, treba napomenuti da su se autori ove studije usredotočili samo na ovu dobnu skupinu, ali nisu pokrivali druge – mlađu ili stariju populaciju, pa bi bilo potrebno mnogo više istraživanja da bi se zapravo govorilo o vrhuncu seksualne strasti u vezi. . Razni psiholozi ističu da se u svakoj vezi, nakon nekoliko godina, dogodi takozvana ‘kriza’ koja se, ukoliko je partneri prevladaju, može razviti u izuzetno skladnu vezu.

Leave a Reply