Balkan news

Evo par savjeta kako Ciklame da vam uvijek cvjetaju

Ciklama je najomiljenija sobna biljka koja svojim cvijetom uljepšava dom od studenog do travnja, a ponekad i od lipnja. Učinkovita njega ciklame započinje u trenutku nabave, pa uberite biljku koja ima čvrsto lišće i brojne pupove.

Ciklama treba svjetlost, ali ne i čvrsto sunce. Što se nje tiče, najbolje mjesto je blizu prozora ili između dvije trake prozora u stvarnom prozoru na istočnoj ili sjevernoj strani. U slučaju da u rez stavite ciklamu, lišće će brzo požutjeti, a stabljike cvjetova ispružit će se i prilagoditi se. Ciklama voli isprazne prostore u kojima temperatura nije viša od 20 stupnjeva. Najbolje cvjeta na sobnoj temperaturi od 18 stupnjeva.

Prljavština u loncu za ciklame trebala bi biti ljepljiva. Dovoljno je lonac s biljkom staviti u ubrus s vodom na kamenju. Dok se ciklama razvija i niče, zalijeva se dvostruko sedam dana, a sve češće u toploj sobi. Dok je ciklama torpidna na hladnom mjestu, dovoljno je zalijevanje jednom sedam dana.

Ciklama se zalijeva odozdo duž vanjskog ruba mlakom, ustajalom vodom ili vodom, vodeći računa da se gomolj i nadzemni dio ne navlaže. Ako se pretjerano zalije i ako se u podlozi zadrži prekomjerna količina vode, biljka se smežura, lišće postaje žuto, cvjetovi uvenu i započinje propadanje. Štoviše, u slučaju da nije dovoljno zalijevano, lišće će se “objesiti”, a cvjetovi smanjiti.

Ciklama voli mokri zrak. Entuzijastičnije je popunjavanje stanovništva žarišnim zagrijavanjem zbog niske relativne vlage. U času razvoja i cvjetanja, tekući mineralni gnoj koji se očekuje za cvjetajuće vrste trebalo bi dodavati u vodu kojom se ciklama zalijeva, više od jednom tjedno.

Ciklama se razmnožava iz sjemena ili dijeljenjem gomolja začinjenijih biljaka. Mlađahna ciklama nastala iz sjemena ili rascijepljenih gomolja afirmiranijih biljaka premješta se u male posude budući da ciklama više niče u malim posudama. Više začinjene biljke premještaju se kad njihovi temelji počnu izlaziti iz posude, lišće i cvjetovi se smežuraju i pojavljuju se novi listovi. Za mladenačke biljke trebali biste uzeti veći broj posuda, a za stare posude slične veličine.

Ciklama voli toliko slobodno i lagano tlo koliko se stvarno moglo očekivati, napravljeno od šumskog tla i treseta. Možete ga posaditi u zaraslo tlo, kako bi se održala vlaga u tlu.

Ostatke lišća ciklame treba redovito vaditi nježnom, suhom četkom. Ne preporučuje se korištenje sjaja lišća. Uvenuli cvjetovi i lisne peteljke ne smiju se rezati, već samo donekle raniti i uklanjati.

U trenutku kada ciklama prestane cvjetati, slijedi vrijeme torpidnosti. Lonac s biljkom, gomoljem i suvišnim lišćem treba postaviti u hladniju prostoriju, manje zalijevati i ne preopterećivati. U trenutku kada je razmatranje ciklame ispravno, ova sobna biljka može dugo trajati i biti intrigantna suptilnost s obzirom na unutrašnjost kuće.