Balkan news

POGLEDAJTE RAZLOG ZASTO VAM NOGE SMRDE

Skidanje cipela kad se vratite kući je uglavnom stvar koju zaista želite opustiti nakon monotonog dana. Međutim, dopustite da se vaša isušena stopala opuste ne znači da ćete kod kuće ostati potpuno bez cipela. Istini za volju, šetnja bez kućnih cipela može imati neugodne posljedice za dobrobit i izvrsnost vaših stopala.

1. Vaša stopala su više predstavljena mikrobima.

Bez obzira na to jeste li pod upravo oprali, to ne znači da je potpuno oslobođen od mikroba. Vaši podovi mogu izgledati savršeno, ali u stvarnosti još uvijek postoji kućna prašina koja sadrži tonu štetnih mikroskopskih organizama i parazita. Pod pretpostavkom da šetate bez cipela, pred vama su mikroorganizmi koji mogu kontaminirati kožu vaših stopala. To, dakle, može zaprljati vaše nokte na nogama i utjecati na to da požute i postanu lomljivi.

2. Tvrde površine baš i nisu odlične za vaša stopala.

Šetanje bez cipela po travi povremeno je ugodno i moglo bi zapravo pomoći u ublažavanju pritiska, no u slučaju da to učinite unutra, možete stvarno naštetiti svojim stopalima. Nježnije površine omogućuju vašim stopalima normalno tonuće i oslonac unutar stopala. Međutim, većina podova je pretjerano tvrda, a hodanje bez potpore za cipele uzrokuje neprirodan pritisak koji u konačnici može izazvati agoniju u petama i koljenima.

3. Može uzrokovati ozljede.

Izuti cipele i pustiti noge da udahnu apsolutno je pozitivan osjećaj nakon monotonog dana na poslu, no šetnja po kući bez cipela može uzrokovati padove i rane. Istraživanja su pokazala da nošenje cipela ili čarapa bez cipela može uzrokovati padove i povlačenje mišića zbog padova.

4. Mogla bi vam ozlijediti leđa.

Pod pretpostavkom da ste u bilo kojem trenutku nakon šetnje bez cipela osjetili da vas bole stopala, postoji logično pojašnjenje za to. Hodanje bez cipela po tvrdim površinama uzrokuje neoprezno prenošenje težine na stopala. Ova nepravilnost može pojačati postojeće izobličenja stopala, a zapravo može utjecati na područje prsa, uzrokujući mučenje u koljenima i leđima.

5. Može uzrokovati štetna stopala.

Osim što šteti vašim nogama i leđima, stalno hodanje bez cipela može uzrokovati uznemirujući smrad. Ne nošenje cipela znači da nema jamstva protiv mikroskopskih organizama pod tušem u centru za vježbanje, pa čak ni kod kuće. U trenutku kada hodate bez cipela, nedvojbeno možete imati interakciju s ovim bolestima, koje mogu uzrokovati miris vaših stopala.